12 Mart 2022 Cumartesi

Alzheimer hastalığı hakkında bilmek istediğin soruların cevapları.

Alzheimer başlangıcı nasıl olur? 
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz. Unutkanlık, hastalığın ilk dönemlerinde basit unutkanlıklar olarak başlar.

Alzheimer belirtileri hangi doktor bakar?
Alzheimer hastalığına doktor olarak nöroloji, psikiyatri ve geriatri uzmanları bakar. Genelikle Alzheimer hastasına ayrılan vakit normalden çok daha uzun sürelerdir. Bölüm olarak bu konuda uzmanlaşmış nöroloji, psikiyatri ve geriatri uzmanları Alzheimer ve demans hastalarına bakabilirler.

Alzheimer testi nasıl yapılır?
Doktor ile yüz yüze gerçekleştirilebilen bu testler, internet ortamında da kolaylıkla yapılabilmektedir. Test içeriklerinde kişilere kısa sorular ya da 3 ile 4 dakikalık oyunlar oynatılarak yapılır. Yapılan bu testlerin ve oyunların sonuçları doktorlara hastalık hakkında bilgi vermektedir.

Alzheimer kaç yıl önce başlıyor?
Nörolog Lütfü Hanoğlu, Alzheimer hastalığının, klinik tanının konulmasından yaklaşık 15-20 yıl kadar önce başladığını söyledi, "Uluslararası Alzheimer Derneğinin verilerine göre dünyada demans ile yaşayan yaklaşık 46,8 milyon insan var.

Alzheimer ve demans arasındaki fark nedir.
“Demans, bilişsel gerileme ile karakterize edilen bir dizi hastalık için bir şemsiye terimdir ve daha sonra Alzheimer hastalığı, bu şemsiye altındaki en yaygın bunama türüdür”. Dolayısıyla, ilişkili olsalar da, birbirinin yerine geçebilecek terimler değildirler.

Alzheimer hastalığı nasıl teşhis edilir?
Alzheimer Hastalığı tanısını tek başına koyduracak bir test yoktur. Demansın varlığı kanıtlandıktan sonra, demansa neden olabilecek diğer tüm durumların olmadığının gösterilmesi gerekir. Bu nedenle; Alzheimer Hastalığı tanısı için nörolojik muayene, kan testleri, zihinsel testler, beyin görüntülemesi yapılmalıdır.

Alzheimer Mr'da belli olur mu?
Amiloid beta adlı patolojik maddelerin unutkanlık sorunları henüz ortada yokken, yaklaşık 20 yıl önce beyinde birikmeye başladığını söyleyen Dr. Hale Gökmen “Yani bir insan 70 yaşında Alzheimer hastalığına yakalanacaksa, beyin 50 yaşında değişime uğramaya başlıyor; bu değişim de ASL MR ile görülebiliyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Listesi