12 Mart 2022 Cumartesi

Demans hastalığı nedir? Nasıl anlaşılır?

 Demans ve Alzheimer aynı şey mı?

Demans belirtileri alzheimera da benzetilir ancak aynı durum değildir. Alzheimer ise demansa sebep olan bir hastalık

Demans ve Alzheimer hastalığı

“Demans, bilişsel gerileme ile karakterize edilen bir dizi hastalık için bir şemsiye terimdir ve daha sonra Alzheimer hastalığı, bu şemsiye altındaki en yaygın bunama türüdür”. Dolayısıyla, ilişkili olsalar da, birbirinin yerine geçebilecek terimler değildirler.

Demans hastalığına ne iyi gelir?
 İşte demans riskini azaltan öneriler:
 Akdeniz diyeti ile beslenmek.
Haftada en az 150 dakika olmak üzere düzenli egzersiz yapmak.
Suyunuzdaki bakır oranını olması gerekenin altında tutmak.
Hayat amacınızı bulmak.
Ağız ve diş sağlığınıza özen göstermek.
Demansla bağlantısı olabilecek ilaçların kullanımından kaçınmak.

Demans hastaları ortalama kaç yıl yaşar?
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir. Bu hastalar genelde aspirasyon pnömonisi veya araya giren enfeksiyonlarla kaybedilir. Bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmediğinden hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur.

Demans hastası ne yemeli?
Lif açısından zengin tahıllı besinler, meyveler, sebzeler, fındık, zeytinyağı ve şarap, Akdeniz diyetinin önemli parçaları. Akdeniz tipi beslenme, alzheimer'daki bilişsel zedelenmelerin önüne geçmede etkili. Demanslı hastalarda yeme sorunlarıyla oldukça sık karşılaşılıyor.

Demans hastaları neden bağırır?
Saldırganlığı genelde bir şey tetikler. Fiziksel konforsuzluk, aşina olunmayan çevre ve hatta zayıf iletişim bunlar arasında yer alabilir. Uzmanlar “saldırganlık genelde saf korkudan gelir” şeklinde yorumlar. Demansa sahip kişiler çaresizlik ve korku hislerine cevaben vurma, tekmeleme veya ısırmaya daha çok yatkındır.

Demanslı hastaya nasıl davranmalı?
Demans hastalarının her ne kadar kelime ve kavramları anlama yetkisi kaybolsa da konuşma şeklinizden, tavrınızdan ve tonunuzdan haberdarlar. Hastayla konuşurken sesinizi yükseltmekten, patlayıcı ve çok sesli konuşmaktan, tehditkar ve emir verir tondan konuşmamaya özen gösterin.

Alzeyhimer Hastasini gece uyuması için ne yapmalı?
Hastanın yatak odasının düzenlenmesi de önemlidir. Yüksek sesli televizyon ve radyonun gece açık olması, hastanın bütün gün aynı odada ve yatakta zaman geçirmesi de gece uykusunu bozar. Çok yüksek ya da düşük ısı, açlık gibi durumlar önlenmelidir. Gece geç saatte yemek ya da çay kahve gibi uyarıcılardan kaçınılmalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Listesi